Diep in de zee

Een journalistiek blog omtrent de Nederlandse zeeën.

Schatzoeken in de Waddenzee?!

11 reacties

Een fregat als de Lutine (afbeelding: Persbureau Ameland)

Een fregat als de Lutine (afbeelding: Persbureau Ameland)

Oké, het schijnt dus dat er heel wat goud valt op te duiken voor de Nederlandse kust. Tijdens een van mijn vele zoektochten op het internet, naar meestal nutteloze informatie, kwam ik een artikel tegen over schatten in de Nederlandse zeeën. Het wakkerde mijn nieuwsgierigheid aan en in mijn enthousiasme heb mijn wetsuit en duikbril maar vast uit de kast getrokken. Ik bedacht me dat ik misschien iets te hard van stapel liep en heb besloten toch eerst maar een beetje research te doen. Straks duik ik nog voor niets het ijskoude water in!

De laatste reis van de Lutine (afbeelding: de museumkrant)

De laatste reis van de Lutine (afbeelding: de museumkrant)

De schat waar ik het over heb is de enorme hoeveelheid goud en zilver aan boord van het Engelse fregat Lutine. Het schip was van Yarmouth onderweg naar Hamburg, maar verging in de stormnacht van 9 op 10 oktober 1799, tussen Vlieland en Terschelling.

De precieze waarde van de lading goud en zilver is onduidelijk. De verschillende bronnen die ik heb geraadpleegd zeggen allemaal wat anders, dit komt omdat de exacte gegevens bij de grote brand van het Londense beursgebouw, The Royal Exchange in 1838 verloren zijn gegaan. Er zijn schattingen die spreken over 1920 kilo goud en 2000 kilo zilver. De Britse verzekeraar Lloyds, waarbij de lading van het schip was verzekerd, schatte in 1957 de waarde op ongeveer 1,4 miljoen pond. Dat de waarde van de schat hoog is, moge duidelijk zijn.

De Lutine en de kostbare lading vielen vanwege het oorlogsrecht aan De Republiek der Verenigde Nederlanden. In de loop der jaren hebben vele expedities niets of weinig opgeleverd. Tegenwoordig heeft de Harlinger tandarts Anne Duyf de bergingsrechten. In 2008 start hij de tot noch toe grootste bergingsactie om de schat meer dan tweehonderd jaar nadat het schip zonk, toch nog vinden. Via een verankerd ponton onderzoekt Anne Duyf de bodem op de plaats van het wrak. Of hij daadwerkelijk iets van waarde heeft gevonden blijft een mysterie. Anne Duyf en zijn medewerkers laten hier namelijk niets over los.

Hieronder een filmpje van GPTV Friesland over de bergingspoging van Anne Duyf.

Wij mogen niet bij het wrak komen, dus ik leg mijn wetsuit en duikbril weer in de kast. Wat zou jij doen? Net als Anne Duyf de diepte induiken en ondanks alle onduidelijkheid de schat gaan zoeken? Of het goud en zilver op de bodem van de zee laten liggen? Voor mij is het allemaal een beetje te mysterieus. In meer dan 200 jaar tijd is het nooit iemand gelukt om het schip volledig te bergen, dus waarom nu wel?

Meer informatie kan je onder andere vinden in het boek De Lutine.

Auteur: jasminseijbel

jasminseijbel.wordpress.com

11 thoughts on “Schatzoeken in de Waddenzee?!

 1. Leuk geschreven Jasssss! Zelf voor iemand die niet zoveel met de zee heeft, vind ik al je verhalen erg leuk. Misschien komt dat wel door de combi met geschiedenis 😉

 2. Dat is een heel spannend gekozen onderwerp en interessant verhaal geworden Jasmin. In het bijzonder ook het filmpje waarin de opgedoken spullen worden getoond met passend muziekje. Geeft goed het tijdbeeld weer.Ik vraag me wel af waarom heeft een prive persoon ,de voormalig tandarts, de bergingsrechten? En waarom is er na de laatste bergingsactie volkomen radiostilte. Is het laatste deel van de schat dan toch geborgen? In het verleden zijn in de buurt van het schip ook goudstaven en munten gevonden en uit de verhalen schijnt dat er al heel veel munten en goud geborgen zijn. Er zijn ook verhalen dat de juwelen van stadhouder Willem V aan boord waren. Misschien toch de tandarts eens aan de tand voelen?

  • Het deel van de schat wat al geborgen is, is maar een klein deel van wat er aan boord van de Lutine geweest moet zijn. Er zijn inderdaad verhalen dat er juwelen van Stadhouder Willen V aan boord waren, maar dat is allemaal erg vaag en heb ik om die reden niet in mijn stuk verwerkt. Gezien de route van het schip lijkt het me ook onwaarschijnlijk dat die aan boord waren. Andere verhalen zeggen ook dat er juwelen van het Engelse koningshuis aan boord geweest moeten zijn. Kortom het is allemaal nogal vaag en een groot mysterie, maar dat maakt het wel erg interessant! Ik denk persoonlijk dat de laatste bergingsactie geen succes was, omdat er geen berichten zijn over eventuele vondsten. Als na dik 200 schatzoeken, Anne Duyf de schat had gevonden, is dit toch erg bijzonder. En denk ik dat daar dan toch wel wat media aandacht aan besteed zou worden. Ik denk eerder dat ze de kaken op elkaar houden, omdat de bergingsactie geen groots succes was. Waarom hij de bergingsrechten heeft is mij ook niet helemaal duidelijk, wel weet ik dat hij samenwerkt met het NISA (Nederlands Instituut voor Scheeps- en onderwaterArcheologie).

   • Hallo Jasmin,

    IK vindt de Lutine (kwelgeest)ook een boeiend onderwerp,ik ben er van overtuigd dat ik de schat of een groot gedeellte daarvan terugvindt zodra ik de boot kan kopen met wat apperatuur.
    Wat anderen niet gelukt is kan mij zeker wel lukken omdat ik weet waar te zoeken!

 3. Illegale schattenjacht! 🙂

 4. Martin Hendriksma is bezig met een boek over de schat van de Lupine: literaire non-fictie. Veelbelovend! http://www.martinhendriksma.nl

 5. Hoi Jasmin, mijn boek over de Lutine komt half september uit. Het definitieve verhaal… Nu nog de laatste loodjes. En, zoals je merkt, niet altijd genoeg tijd om mijn website bij te houden. Leuk dat je het graag wilt lezen! Groet, Martin

 6. Ik denk dat ik een zeer goede kans maak goud o.a te vinden,het heeft te maken met calculatie.

  ze zoeken allemaal op de verkeerde plek,velen hebben het geprobeerd o.a tressure hunters.

  En deze gasten zijn echt proffesioneel met het lokaliseren van schatten,toch hanteren ze niet dezelfde

  denkwijze dat weet ik zeker want anders hadden ze zeker gescoord.

 7. Interessant dat er scheepswrakken van de Gouden Eeuw in de Waddenzee liggen. Het lijkt me dat sommige schepen mooie schatten verbergen. Ik ben benieuwd wat er naar boven komt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s