Diep in de zee

Een journalistiek blog omtrent de Nederlandse zeeën.

Europa’s grootste haven

2 reacties

De wereldhavensteden 2011 (afbeelding: portofrotterdam.com)

Dat Rotterdam een wereldhavenstad is weten we natuurlijk allemaal, maar wist je ook dat de haven van Rotterdam de grootste van Europa is? En in de top 20 grootste havens ter wereld staat de haven op nummer vijf! De haven van Rotterdam was van 1962 tot 2004 zelfs de grootste ter wereld. Als blogger over alles omtrent de Nederlandse zee, kan ik dus eigenlijk niet om Rotterdamse haven heen. Bijdeze dus een post over het logistieke pareltje van Nederland.

Rotterdam is niet de enige Nederlandse zeehaven. Ook in de havens van Amsterdam, Vlissingen en Delfzijl worden jaarlijks tonnen lading overgeslagen en doorgevoerd. De verbinding met het Noord-Europese achterland vormt voor de haven van Rotterdam de belangrijkste sleutel tot succes. De totale oppervlakte van het havengebied is 10.570 hectare. Ondanks dat de Rotterdamse haven tegenwoordig niet meer ’s werelds grootste is, is er toch nog steeds sprake van groei.

Bulkoverslag in de haven van Rotterdam (foto: beeldbank Rijkswaterstaat)

Bulkoverslag in de haven van Rotterdam (foto: beeldbank Rijkswaterstaat)

De totale goederenoverslag neemt nog steeds toe. In 2009 was dit 387 miljoen ton, in 2010 430,2 miljoen ton en in 2011 434,6 miljoen ton. In het rapport over de totale goederenoverslag van 2012 heb ik kunnen lezen dat het afgelopen jaar gestegen is naar 441, 5 miljoen ton. Onvoorstelbare hoeveelheden goederen worden er in- en afgevoerd in Rotterdam. De goederen die in Rotterdam zoal worden overgeslagen zijn: ijzererts, kolen, ruwe aardolie en minerale olieproducten. Opvallend is dat er bijna drie keer zoveel goederen worden ingevoerd dan afgevoerd, maar dat heeft natuurlijk alles te maken met het enorme achterland wat van goederen wordt voorzien vanuit Rotterdam.

Dat de haven van Rotterdam erg belangrijk is voor de Nederlandse economie spreekt natuurlijk voor zich. Maar de haven trekt jaarlijks ook vele toeristen naar de stad. Op deze website kan je zien wat je in en rondom de haven allemaal te doen is. Er zijn zelfs fietsroutes door de Maasvlakte. In Rotterdam zelf kan je uiteraard een bezoek brengen aan het Maritiem Museum of het Havenmuseum.

Een foto van de maquette in het Maritiem Museum (foto: Jasmin Seijbel)

Een foto van de maquette in het Maritiem Museum (foto: Jasmin Seijbel)

Vorige week donderdag, was ik in het Maritiem Museum. Je hebt daar een vaste expositie over de haven. De multimedia expositie MainPort Live is een grote maquette van het moderne havengebied. In de ‘controle kamer’ kan je met behulp van een computer alles te weten komen over de haven van 1600 tot en met nu. Jammer vond ik wel, dat alle informatie die de expositie biedt, gemakkelijk op het internet te vinden is. De beleving heeft wel een toegevoegde waarde. De overige exposities vond ik stukken beter, zeker de expositie over het maritieme verleden van Nederland was erg interessant.

Auteur: jasminseijbel

jasminseijbel.wordpress.com

2 thoughts on “Europa’s grootste haven

  1. Wat leuk dat je ook in het maritiem museum bent geweest en hier een arikel over schrijft.
    Toevallig ben ik daar met mijn dochtertje laatst ook geweest, vooral de piratenexpo die best interactief is, sprak haar erg aan.

  2. woepwoepppp!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s